Jurist Guiden

CHRISTER NILSSON

JURIST OCH FÖRFATTARE

Artiklar

En lista av tillgängliga Artiklar

För att lista Artiklar under en speciell Kategori välj i menyn nedan.

Kategori: Senast Inlagda

IVO OCH JO HAR KONSTATERAT ATT DET SAKNAS RÄTTSLIG STÖD FÖR ATT UTFÖRDA ETT BESÖKSFÖRBUD INOM DEN FRIVILLIGA SJUKVÅRDEN

Ett besöksförbud inom den frivilliga sjukvården saknas det ett rättsligt stöd för men det är dock möjligt att avge en avrådan då detta ska inte anses som ett förbud.
Läs mera om detta i bifogad pdf fil.

Störande grannar - ljudet från pianospel

En vanlig osämja mellan grannar kan vara att en granne upplever att hen blir störd av sin granne när denne lyssnar på musik eller spelar ett instrument. Den granne som blir störd klagar ofta på att ljudnivån är alldeles för hög.

I en dom från Högsta domstolen har domstolen avgjort och bedömt om grannar till en bostadshavares pianospelande skulle anses vara besvärande och störande och därmed inte acceptabel. Prejudikatet, NJA 1991 s.574, från Högsta domstolen, handlar om att grannar klagade om att de blev störda av en granne när denne övningsspelade på sitt piano. Bedömningen för Högsta domstolen gällde frågan om ljudnivån skulle anses vara acceptabel. Ljudnivån gällde styrkan från ett piano men det skulle också lika gärna ha varit en fråga om ett musikspelande från en skivspelare eller annat media. Prejudikatet i sin helhet bifogas denna artikel som bilaga.1.

Reseförsäkringen eller EU kortet gäller dessa även vid kronisk sjukdom?

I denna artikel får du lite information om vad du ska tänka på om du har en kronisk sjukdom och behöver en försäkring när du ska ut och resa.. Och hur är det med EU kortet, gäller det fullt ut om du har en kronisk sjukdom när du påbörjar en resa.

Hela artikeln finns i pdf - filen nedan.

15 ÅRIG Förare av A- traktor dömdes för grovt rattfylleri

Högsta domstolen har i ett prejudikat fastställt att förare av en A-traktor kan dömas för grovt rattfylleri. Underrätternas praxis har tidigare varit skiftande men genom denna dom har Högsta domstolen klarlagt att en förare av en A-traktor kan dömas för grovt rattfylleri.

Läs hela artikeln - pdf filen nedan.

HA KOLL PÅ DIN EKONOMI

I denna artikel ska du få några tips om hur du kan få lite kontroll på din vardagsekonomi.

Vi har alla idag fått känna av hur en nedåtgående ekonomi slår hårt på vår vardagsekonomi. Inflationen och energipriserna har medfört att varor stigit till ofattbara prisnivåer. Även basvaror som livsmedel har ökat i pris. Vid en snabbkontroll kan jag se att en del baslivsmedel har ökat med 20 och upp till 40 procent inom ett år.

Än så länge har löntagarna inte fått någon kompensation för de skenade prishöjningarna. Politikerna signalera till löntagarna att de ska vara återhållsamma med sina lönekrav vid de framtida löneförhandlingarna. Politikerna själva har inte några samvetskval utan de kan med berott mod föreslå och höja sina löner med 10 000 kronor per månad. Inga kommentarer behövs. Deras agerande är talande nog. Jag kan ändock inte underlåta att nämna att i nyhetsmedia har flera organisationer uttalat sig om hur allt fler svenskar har blivit beroende av att få hjälp från civilsamhället för att klara sin vardagsekonomi och sitt dagliga uppehälle.

Läs hela artikeln i PDF filen nedan.