Jurist Guiden

CHRISTER NILSSON

JURIST OCH FÖRFATTARE

Artiklar

En lista av tillgängliga Artiklar

För att lista Artiklar under en speciell Kategori välj i menyn nedan.

Kategori: Senast Inlagda

HYRESNÄMNDEN – ETT BRA FORUM FÖR ATT LÖSA EN TVIST MED HYRESVÄRDEN

Tveka inte med att låta Hyresnämnden lösa en tvist som du kan ha med hyresvärden. Det finns klara fördelar, bland annat följande.
• Hyresnämnden kan medverka initialt som en medlare mellan parterna för att få till en överenskommelse mellan hyresvärd och hyrestagare.
• Det processekonomiska är ytterligare en fördel – var part få stå för sina rättegångskostnader. Den förlorade parten kan inte åläggas att betala motpartens rättegångskostnader.
Denna artikel ger en kort sammanfattning om vilka ärenden som kan prövas av Hyresnämnden och hur handläggningen går till hos nämnden.
Till det här nämnda ska det läggas till att nya hyresvillkor kan också prövas av hyresnämnden, t.ex. hyressättning. Oftast finns det i kontraktet en klausul om en förhandlingsordning som parterna i princip är bundna av. Läs mer om detta i andra artiklar från Juristguiden – välj kategorin Hyra från sökfunktionen.


BESVÄRLIGA FRUNTIMMER! – DE FÖRSTA KVINNLIGA JURISTERNA I SVERIGE AV ELSA TROLLE ÖNNERFORS, 2024.- ETT BOKTIPS.

Boken - Besvärliga fruntimmer! De första kvinnliga juristerna i Sverige av Elsa Trolle Önnerfors, 2024, utgiven av Historiska media, är ett historiskt dokument som berör flera epoker. Särskilt milstolpar utifrån ett kvinnoperspektiv i Sverige under en tidsperiod från 1800-talet till och med 1970-talet.
Historiska vingslag under den här tidsperioden återspeglas genom berättelser om de första kvinnliga juristerna i Sverige. Om deras kamp mot etablissemanget som ansåg att kvinnor inte skulle ha jurist som yrke, möjligtvis kunde lärare accepteras.
Men boken innehåller så mycket mera. Den ger även allmänt ett historiskt perspektiv – kvinnohistoria under denna tidsperiod i Sverige. En historisk lektion som gör att boken är lika viktig som Vilhelm Mobergs Utvandraserie, en bok som borde finnas i var mans bokhylla.
Boken är välskriven och beskriver den svenska kvinnohistorien - historia också i allmänhet - på ett spännande sätt så jag kan utan tvekan göra följande uppmaning – Läs boken!

KONSUMENTOMBUDSMANNEN, KO, KAN BITRÄDA KONSUMENTER I TVISTER I DOMSTOL OCH HOS KRONOFOGDEN – EN LITEN INTRODUKTION

Konsumentombudsmannen (KO) kan biträda konsumenter i tvister i domstol i särskilda fall.
Detta sker för att skydda konsumenternas intressen och säkerställa att företag följer konsumentskydds-lagstiftningen.
Denna artikel beskriver översiktligt de förutsättningar som gäller för att KO ska kunna biträda vid en tvist i domstol och hos Kronofogdemyndigheten.
Information om rättspraxis finns också med.

RÄTTSPRAXIS – SOM BERÖR NÄRINGSIDKARE SAMT UTMÄTNINGSMÅL

Denna samling av rättspraxis är ett urval utifrån innehållet i mina böcker, Företagsjuridik med EU – perspektiv samt Utmätning hos näringsidkare – en introduktion.
Det som är nytt är att jag lagt till en liten kommentar till varje rättsfall samt en webb länk som gör det möjligt att läsa rättsfallet i sin helhet. (https://lagen.nu/).
Som jag nämnt tidigare så berör rättsfallen följande.
• Företag och näringsidkare
• Separationsrätt och utmätningsmål.

HYRAN OCH EN SKILJEMAN – EN LITEN INTRODUKTION

När den årliga hyreshöjningen ska förhandlas om med hyresgästföreningen är det numera vanligt att parterna utser en skiljeman som ska fatta beslut om den nya hyran.
Det är om denna typ av förhandling som denna artikel handlar om.
• Hur går en sådan förhandling till?
• Är hyresgästerna bunden av skiljemannens beslut?
• Går skiljemannens beslut att överklaga?
• Om förhandlingsordning är avtalad i hyresavtalet, vad innebär det.