Jurist Guiden

CHRISTER NILSSON

JURIST OCH FÖRFATTARE

Artiklar

En lista av tillgängliga Artiklar

För att lista Artiklar under en speciell Kategori välj i menyn nedan.

Kategori: Senast Inlagda

Mark- och miljööverdomstolen anser sig inte kunna förbjuda bilkörning och parkering på Laholms stränder

Mark- och miljööverdomstolen anser sig inte kunna förbjuda bilkörning och parkering på Laholms stränder (Mellby- och Skummeslövsstrand). Även om domstolen att denna verksamhet får anses vara miljöfarlig.
Läs domstolens pressmeddelande och dom - följ länken -
http://www.markochmiljooverdomstolen.se/Nyheter--pressmeddelanden/Bilparkering-pa-Skummeslovsstrand-och-Mellbystrand/

Min historia av Michelle Obama - the first lady

En av de böcker jag just nu läser är, Min historia av Michelle Obama. Även om jag inte läst ut boken så är jag hänförd och fängslad av hennes berättelse och om det historiska ögonblicket av 1960-talets Amerika, USA. Obama berättar om sin uppväxt på 1960-talet på ett stringent sätt, okonstlat och äkthet som direkt berör en.

Läs mer om boken i pdf filen. Men sammanfattningsvis - Läs den - Du blir med all säkerhet trollbunden och upprörd och känslomässigt berörd. Men du får också ett berikande och affirmerat ögonblick som du aldrig vill släppa taget om.

INSÄTTNINGSGARANTIN - KONTROLLERA DIN BANK - SÅ BEHÖVER DU INTE FÖRLORAR DINA PENGAR SOM DU HAR PÅ BANKEN

I radioprogrammet plånboken berättade en pensionär att han flyttade sina pengar till konto hos en bank som gav en högre ränteavkastning utöver det vanliga, som i dags läget är noll procent, mot att de insatta pengarna skulle vara bundna ett antal år, d.v.s. det gick att ta ut pengar från kontot först efter det att den bundna tiden (tror det var 3 år) passerat.

Banken gick i konkurs och hade tömts på alla sina tillgångar innan konkursförvaltaren blev inkopplad. Pensionären förlorade alla sina besparingar som hen hade satt in på bankens konto eftersom banken och deras konton omfattades inte av den statliga insättningsgarantin.

När det gäller att placera sina medel på ett bankkonto är det viktigt och kontrollera om banken och det aktuella kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer om insättningsgarantin - pdf fil nedan


LÄNKAR - KONSUMENTRÄTT- ETT AXPLOCK

Konsumenträtt är ett namn för de lagar och skyddsregler som är till för att skydda och hjälpa konsumenter. Huvudprincipen är att skydda konsumenten då denne, i förhållande till en näringsidkare, anses vara den svagaste parten i samband med försäljning och köp. Lagarna ska ge stöd vid till exempel avtal, bytesrätt, ångerrätt, öppet köp, garantier och prissättning. Konsumenträtten berörs också när det gäller köp och avtal mellan privatpersoner.

I detta avsnitt hittar du några länkar till ett antal olika webbplatser som tar upp konsumenträtten och ger en viss vägledning och råd i ämnet.

Enkelt bolag - en sammanfattning

I nedan pdf fil ges en sammanfattning om enkelt bolag. Om bildning av ett enkelt bolag, firmateckningsrätten, ansvarsfördelning samt om upplösning av bolaget.